Posádky spoločnosti Falck absolvovali počas Vianoc 849 výjazdov

28.12.2008 Prešov

Prešov 28. decembra (TASR) – Pracovníci záchrannej zdravotnej služby Falck – Záchranná a. s. absolvovali počas troch dní vianočných sviatkov spolu 849 výjazdov k pacientom.
Uviedol to dnes pre TASR generálny riaditeľ spoločnosti Ján Šteso. Nepretržitú zdravotnú službu zabezpečovalo denne 30 lekárov, 74 záchranárov a rovnaký počet vodičov v 74 staniciach na Slovensku.
\"Napriek tomu, že počas týchto sviatkov sme oproti bežným dňom neregistrovali zvýšený počet výjazdov, nedá sa povedať, že by naši pracovníci sedeli v službe so založenými rukami. Posádky boli v neustálej pohotovosti. Od nahlásenia prípadu dispečerom sú povinní v priebehu minúty vyraziť k pacientovi a sú schopní prísť na miesto určenia približne do 15 minút, \" spresnil Šteso.
Počas tohtoročných Vianoc vyrážali záchranné tímy hlavne k pacientom, ktorí sa sťažovali na problémy s krvným tlakom alebo dýchaním. Jeden z výjazdov bol kuriózny tým, že posádka Falck-u musela poskytovať prvú pomoc jednému zo svojich zamestnancov, ktorému doma uviazla v hltane rybia kosť. \"Podobné nepríjemnosti teda neobchádzajú ani samotných zdravotníkov. Členovia posádky sa najskôr pokúsili pomôcť svojmu kolegovi tradičnými postupmi. Keďže pacient cítil nevoľnosť, odviezli ho na krčné oddelenie, kde mu kosť odstránil službukonajúci lekár, \" dodal Šteso.
Od januára do polovice decembra tohto roka sanitky spoločnosti zasahovali takmer v 97.000 prípadoch. Mesačne tak v priemere absolvujú 8500 výjazdov. Tradične najmenej zásahov evidujú v prvých dvoch mesiacov roka, najväčší nápor je v letnom období.
Spoločnosť Falck – Záchranná a. s. poskytuje služby v desiatich regiónoch Slovenska na základe licencie udelenej Ministerstvom zdravotníctva SR. Záchranná služba disponuje 86 sanitkami a zamestnáva takmer 1000 pracovníkov, z ktorých je viac ako 200 lekárov.
 

Vyberte región